Altın Oran, grafik tasarıma uygulandığında, bize bilinçaltı zihnimizin çekici göründüğü uyum ve orantı yaratmanın bir yolunu sunar. Daha önce bahsettiğimiz gibi, Parthenon ve Son Akşam Yemeği’nin resminde, Apple logosu, Twitter logosu ve hatta eğrelti otları, çiçekler, deniz kabukları ve insan yüzü gibi doğal formlar gibi, oranın kullanıldığı görülüyor. Evet, Altın Oran her yerde.
Altın Oranı tasarım çalışmanıza uygulamanın kolay yolu , ister web sayfası tasarımı ister editoryal düzen olsun, üçte bir kuralıdır. Elbette, tüm grafik tasarımcılar grid sistemlerine ve üçte bir kuralına ve tutarlı, iyi yapılandırılmış ve görsel olarak hoş düzenler oluşturmak için ne kadar önemli olduklarına aşina olacaklar. Bu ızgaralardaki kesişen çizgiler, şekillerin ve içerik kutularının yerleştirilmesi için doğal odak noktaları oluşturur.
Üçte bir kuralını yaklaşık 1: 1.618 oranlı bir dikdörtgene uygularsanız, Altın Dikdörtgene çok yakın bir şey elde edersiniz ve bu da tasarımınızı göze daha çok hitap eder hale getirir. Aşağıdaki resimde, kırmızı çizgiler üçte bir kuralı, mavi çizgiler ise Altın Oranı göstermektedir
Pek çok insan, Altın Oran’ın her yerde doğal formlarda açıkça var gibi göründüğünü anladığı ve takdir ettiği kadarıyla, birçok grafik tasarımcı, matematikçi ve bilim adamı, tasarımla ilgili olarak Altın Oran’ın bir efsane olduğunu savunuyor.
Bazıları tarafından, çoğu grafik tasarımcının ya kullanmadığı ya da geniş bir şema içinde onu özellikle önemli görmediği iddia ediliyor. Sonra, elbette, hepsinin arkasındaki matematik sorunu var. Altın Oran 1: 1.618 olarak tanımlanır, ancak aslında matematiği kendiniz yaptığınızda oran 1.6180339887 olarak çıkar… ve bu şekilde sonsuza kadar devam eder.
Stanford Üniversitesi’nde matematik profesörü olan Keith Devlin, “Kesin olarak söylemek gerekirse, gerçek dünyadaki hiçbir şeyin altın orana düşmesi imkansız çünkü bu mantıksız bir sayı.” Diğer bir deyişle, ne kadar uğraşırsanız uğraşın, bu oranla çalışırken tasarımınız her zaman “biraz kötü” olacaktır.
Bununla birlikte, bu argüman aşırı derecede kesin ve bilgiç olduğu için eleştirilebilir. Oranı çalışmalarına dahil eden çoğu tasarımcı, oranların kesin bir bilim olmadığının farkındadır.
Altın Oranın tasarımda kullanımı, sonuçta matematikten çok estetikle ilgilidir.